Alternatywa dla tradycyjnych kotletów smażonych.

Kotleciki pieczone to nic innego jak o wiele zdrowsza wersja kotletów mielonych. Są smaczne i soczyste, a co najważniejsze nie smażymy ich na oleju. Zaoszczędzamy też czas na myciu kuchenki oraz patelni, a w kuchni unikamy rozpryskanego oleju. Kto spróbował je choć raz ten wprowadza to danie na stałe do swojego jadłospisu. Kotlety są bardzo proste w przygotowaniu. Nawet dziecko sobie poradzi, co stanowi faje rozwiązanie na wspólne rodzinne gotowanie. Danie to możemy urozmaicać i modyfikować na wiele różnych sposobów. Ogranicza nas już tylko nasza wyobraźnia. Wszystko zależy od tego jakie dodatki się w nich znajdą. Można je podawać same lub z sosami.

Przepis na kotleciki pieczone

Składniki:
– ½ kg mielonego mięsa ( łopatka, szynka lub mieszane)
– 1 bułka ( namoczona wcześniej w wodzie lub mleku)
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 duża cebula
– pęczek szczypioru
– sól, pieprz
– 2 łyżki masła
– 1 jajko
– bułka tarta
– 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
– olej
Sposób przygotowania:
Cebulę i umyty wcześniej szczypior kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Bułkę odsączamy z mleka lub wody i wraz ze zeszkloną cebulką dodajemy do mięsa. Następnie wbijamy jajko, pokrojoną pietruszkę, sól, pieprz oraz przeciskamy czosnek przez praskę. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Przygotować blaszkę, na której będziemy je piec i wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałej masy formujemy mięsne kuleczki, delikatnie je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Następnie palcem na środku robimy malutkie wgniecenie i dajemy tam mały kawałeczek masła. Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 30 minut ( z termoobiegiem). Po upieczeniu skórka ma być delikatnie zarumieniona.
Podajemy samodzielnie lub z sałatką i ziemniczkami. Możemy także przygotować sos, który lubimy. Fajnie komponuje się tutaj sos czosnkowy, który podkreśli smak naszego dania oraz doda mu trochę pikanterii .ŻYCZĘ SMACZNEGO

 

Author: adapio.com.pl