Jedni jedzą orzechy bo im po prostu smakują, z kolei inni stawiają w pierwszej kolejności na ich właściwości zdrowotne. Mówi się, że orzechy włoskie, to bomba kaloryczna. Faktem jest, że orzechy znajdują się w czołówce produktów jeżeli chodzi o zawartość kalorii, w stu gramach jest ich blisko 650. Jest to jednak produkt pełnowartościowy. Nie są to tylko puste kalorie przemieniające się w tkankę tłuszczową.
Ponad połowa orzecha włoskiego to tłuszcz, jednak są to tłuszcze dobre. Właściwości orzechów włoskich to między innymi obniżanie poziomu złego cholesterolu. Mają także właściwości zapobiegające rozwojowi chorób nowotworowych. Substancje zawarte w orzechach włoskich rewelacyjnie wpływają na pracę ludzkiego mózgu. Warto także wspomnieć o tym, że orzechy włoskie mają dobroczynne działanie dla układu krążenia. Jeżeli nie codziennie, to powinno się je jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jeżeli kogoś od orzechów odrzuca ich naturalny goryczkowy smak, to może potrawy z dodatkami orzechów urozmaicić rozmaitymi przyprawami. Dobrym pomysłem będzie chociażby dodanie odrobiny cynamonu.
Najnowsze komentarze