Niedoceniany owoc egzotyczny
Ananasy są jednymi z najsłodszych i najpyszniejszych owoców tropikalnych, jakie znaleźć możemy w handlu. Niestety, z powodu pewnych trudności, jakich nastręcza jego obieranie jak również wybór odpowiedniego owocu w sklepie, przeważnie wybieramy rozwiązanie najprostsze, czyli zakup pokrojonych w plastry bądź w kostkę owoców zalanych bardzo słodkim syropem. Niestety, owoce w takiej formie nie jest niskokaloryczny (jak ten świeży), traci też swoje wartości odżywcze (sole mineralne oraz witaminy, przede wszystkim spore ilości witaminy C). Warto więc dowiedzieć się, jaki owoc wybrać w sklepie, aby był świeży i dojrzały, a także nauczyć się prawidłowo go obierać. Ananas, którego kupujemy, nie może być zbyt żółty ani miękki, jego łuski powinny być równe i przylegające. Niestety, jeśli kupimy zbyt dojrzały owoc będzie on niesmaczny – jego smak i zapach rozpoznamy jako sfermentowany. Lepiej już wybrać nieco niedojrzały owoc (lekko zielony), którego dojrzewanie przyspieszymy poprzez odwrócenie go do góry nogami (wówczas cukier zgromadzony w twardym rdzeniu wewnątrz owocu rozejdzie się po całym ananasie).
Podanie ananasa
Czy wiemy, jak podawać ananasa , aby danie było pyszne i wszystkim smakowało ? Można sięgnąć po rozwiązanie najprostsze – pokrojenie świeżego owocu w kawałeczki bądź plastry, przyrządzić z niego sałatkę owocową (niezastąpioną na dziecięcych przyjęciach urodzinową), lub też udekorować nimi pyszne gofry z bitą śmietaną. Warto jednak sięgnąć po przepisy nieco bardziej oryginalne, aby częściej ten egzotyczny owoc gościł na naszym stole. Jest on wszakże nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy !
Wypróbować możemy jeden z wielu dostępnych w internecie przepisów na sałatki składające się zarówno z ananasa jak i z warzyw. Pyszne będzie takie połączenie z dodatkiem świeżych ziół, na przykład bazylii. Sałatki owocowo – warzywne uzupełnią nam niezawodnie dania na bazie mięs, na przykład podawanych w sezonie grillowym.
Najnowsze komentarze