Produktem ubocznym powstałym podczas produkcji piwa jest specyficzna biomasa, która może być wykorzystana jako pasza dla zwierząt. Młóto browarniane, czyli wysłodziny są cennym źródłem mikro i makroelementów a także znacząco poprawiają smakowitość innych pasz, co z kolei przekłada się na lepsze pobieranie dawek przez zwierzęta i powoduje szybszy wzrost a w efekcie skrócenie czasu hodowli. Przeczytaj ten praktyczny artykuł i sięgnij po sprawdzone informacje na temat młóta i dowiedz się na co należy szczególną uwagę!
Wartości odżywcze wysłodzin
Oprócz wyżej wymienionych makro i mikroelementów, wysłodziny wyróżniają się, między innymi zawartością:
- witamin z grupy B
- witaminy A i E
Witamina A i E jest odpowiedzialna za stan skóry i racic zwierząt hodowlanych. Niedobory tych witamin mogą powodować kłopoty zdrowotne z naskórkiem oraz wzrokiem. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby dostarczyć witaminy zwierzętom w fazie intensywnego wzrostu, połogu i w laktacji. Młóto zawiera też:
- treoninę
- metioninę
Mlekopędna pasza dla trzody i bydła – postaw na wysłodziny!
Młóto browarniane z powodzeniem może być traktowane jako doskonały dodatek białkowy do pasz. Hodowcy, którzy zdecydowali się na regularne podawanie swoim zwierzętom wysłodzin obserwują nie tylko przyspieszony wzrost, ale i znaczną poprawę wyników hodowli.
Dodatek ten może być podawany:
- trzodzie chlewnej
- bydłu
Podawanie wysłodzin obniża znacząco poziom mocznika w mleku, powodując wzrost walorów smakowych produktu. Nie bez znaczenia jest też fakt, że ci hodowcy, którzy zdecydowali się na młóto odnotowują wzrost mleczności, ponieważ młóto jest komponentem mlekopędnym! Trzeba jedynie pamiętać o tym, aby nie dopuścić do sytuacji, w której zwierzęta pobierają zbyt dużo młóta, ponieważ nadmiar może zaszkodzić zwierzętom, zwłaszcza krowom zasuszonym.
Podsumowanie – tania, ekonomiczna hodowla
Młóto browarniane jest produktem rodzimym i w pełni bezpiecznym. Mimo okresowości trwania kampanii browarniczej, komponent ten jest dostępny przez cały rok. Cena paszy nie jest wygórowana i łatwo się ją magazynuje. Należy jednak pamiętać, aby zawsze przestrzegać zaleceń żywieniowych dla konkretnej grupy zwierząt. Zarówno nadmiar, jak i niedobór młóta nie jest pożądany. Wysłodzinę zdecydowanie trzeba podawać zwłaszcza zwierzętom młodym, w okresie intensywnego wzrostu oraz zwierzętom w połogu i laktacji. Wysłodzina charakteryzuje się także wysoką smakowitością. Dzięki temu można podawać ten dodatek do mniej smakowitych pasz, uważając na to, aby nie dopuścić do sytuacji, w której to wysłodzina będzie zjadana, a pozostałe pasze pominięte.
Produkt paszowy, o którym mowa jest też częścią strategii ekonomicznej hodowli – lepsze wyniki z uwagi na zwiększoną mleczność i szybszy wzrost zwierząt przyczyniają się do sięgania po młóto i jego popularności wśród doświadczonych hodowców. Pierwsze pozytywne efekty można zaobserwować już po około miesięcy lub półtorej od rozpoczęcia stosowania młóta.
Najnowsze komentarze